Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Zuurstof thuis

Zuurstof thuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Uw arts heeft u om gezondheidsredenen zuurstof voorgeschreven. Zuurstof is een medicijn en het is belangrijk dat u hier zorgvuldig mee omgaat. De lucht die u inademt bestaat voor ongeveer 21 procent uit zuurstof. Bij de zuurstofbehandeling die u thuis krijgt wordt 100 procent zuurstof vermengd met de normale lucht die u inademt. Hierdoor wordt het percentage zuurstof dat u binnen krijgt hoger.

Gebruik


Dosering
Hieronder vindt u de dosering zuurstof waarmee u naar huis toe gaat.

Dosering zuurstof in liters per minuut:

Overdag: ___ l/min


Tijdens slaap: ___ l/min


Tijdens inspanning: ___ l/min

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de verpleegkundige specialist Lisette Drenthen en Sibylla Bos. Zij zijn te bereiken op werkdagen van 9.00 – 9.30 en van 12.00 – 12.30 uur op telefoonnummer 0543 54 48 11.

Mogelijkheden
Er zijn diverse mogelijkheden voor het toedienen van zuurstof thuis. Uw arts en/of longverpleegkundige overlegt met u welke mogelijkheid voor u het meest geschikt is. De mogelijkheden voor zuurstof thuis zijn:

Zuurstofcilinders
Dit zijn stalen cilinders in verschillende maten. In deze cilinders is de zuurstof opgeslagen onder grote druk. De grote flessen zijn voor het gebruik thuis in geval van stroomuitval. Wanneer u uit huis gaat, kunt u gebruik maken van de draagbare flessen

Vloeibare zuurstof
Deze zuurstof zit in een vat, het zogenaamde moedervat. Bij dit moedervat wordt altijd een klein, draagbaar vaatje geleverd. Dit vaatje kunt u zelf vullen vanuit het moedervat en is bedoeld voor buitenshuis.

De concentrator
Dit is een apparaat dat zelf zuurstof aanmaakt uit de omgevingslucht. Het apparaat werkt op elektriciteit. Er wordt bij een zuurstofconcentrator altijd een zuurstofcilinder geplaatst, zodat u nooit zonder zit als er bijvoorbeeld een stroomstoring is. Omdat de concentrator zuurstof uit de omgevingslucht haalt, is het ventileren van de ruimte zeer belangrijk.

Bijwerkingen
Extra zuurstofgebruik kan een aantal bijwerkingen hebben namelijk:
Veiligheidsmaatregelen
De firma kan u ook veel specifieke informatie geven over het gebruik van de zuurstof en de materialen. U kunt contact met hen opnemen wanneer u vragen hebt of wanneer er nieuwe materialen moeten komen. Doe dit wel op tijd want het kan een week duren voordat de materialen geleverd kunnen worden.

Bij gebruik van zuurstof thuis wordt de longverpleegkundige ingeschakeld om u thuis verder te begeleiden. Deze neemt zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken.

Zuurstof op vakantie
Als u dat wilt en uw arts heeft geen bezwaar, dan kunt u met zuurstof ook op vakantie. Informatie hierover kunt u aanvragen bij uw zorgverzekeraar en zuurstofleverancier. Het aanvragen van zuurstof op een andere plaats in Nederland of het buitenland moet wel vier tot zes weken van te voren gebeuren.

Zuurstof in het vliegtuig gebruiken is vaak ook mogelijk. U dient bij het maken van de boeking van uw vlucht direct aan de vliegtuigmaatschappij aan te geven dat u zuurstof wenst te gebruiken. Uw vliegtuigmaatschappij regelt samen met u deze voorziening in het vliegtuig. De kosten voor zuurstof in het vliegtuig worden door uw zorgverzekeraar niet vergoed en komen derhalve voor uw eigen rekening.

Let op: het is verboden om zelf zuurstofcilinders of vloeibare zuurstof mee te nemen in het vliegtuig. U zult geweigerd worden op de vlucht.

Vragen
U kunt bij vragen ook altijd contact opnemen met de verpleegkundig specialist longgeneeskunde Lisette Drenthen en Sibylla Bos. Zij zijn te bereiken op werkdagen van 9.00 – 9.30 en van 12.00 – 12.30 uur op telefoonnummer 0543 54 48 11. Bij de thuiszorgorganisatie Sensire werken ook longverpleegkundigen, namelijk: Joke Wieggers (T 06 10 10 16 25) en Marloes te Loeke (T 06 10 89 64 55).

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: lon355 versie nov 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |