Bij u is een zwemgips aangelegd. In deze folder kunt u lezen hoe u hiermee om moet gaan. De informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u hierover reeds heeft gekregen van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.
Algemene informatie over zwemgipsZwemgips is een kunststofverband zonder watten. Het mag en kan daarom nat worden en u kunt er dus mee zwemmen en douchen. Het water verdampt door de grote poriën in het gips en droogt dus weer vanzelf. Het zwemgips heeft een kenmerkende zwarte markeringslijn waar het veilig kan worden verwijderd.
Wanneer wordt er zwemgips aangelegdZwemgips wordt aangelegd als er niet of nauwelijks zwelling aanwezig is of wordt verwacht. Bij wonden, pas gezette breuken, pas geopereerde letsels en fors gezwollen letsels kan er geen zwemgips worden aangelegd.
N.B. Zwemgipsen worden niet toegestaan in een vliegtuig tenzij deze afneembaar is.
Omgaan met zwemgipsZorg ervoor dat na het zwemmen of douchen het gips weer goed droog wordt. Dit kan door:
- het laten drogen aan de buitenlucht;
- na het zwemmen onder de evt. aanwezige haardroger;
- het gips koud/lauw te föhnen;
- droogblazen met compressor;
- droogdeppen met handdoek.
Houd er rekening mee dat het een tijdje duurt voor het gips weer droog aanvoelt. Hoe lang het nat voelt is vooral een persoonlijke ervaring. Mocht u het als onprettig ervaren, kunt u er voor kiezen het gips droog te houden.
SchoonspoelenIn de volgende situaties moet u altijd het gips naspoelen met kraanwater.
- na het zwemmen in chloorwater;
- na het zwemmen in zeewater;
- na het zwemmen in of contact met vies water;
- als er zand onder het gips komt;
- bij zeepresten onder het gips.
Wat moet u niet doen:- krabben of steken met voorwerpen onder het gips;
- olie of poeder aanbrengen onder het gips;
- het opvullen van gips met watten of tissues;
- randen van het gips bijknippen of verwijderen;
- gips “reinigen” met wasbenzine/terpentine ed.
Wilt u contact opnemen met de gipskamer bij:- irritatie, druk- of schuurplekken onder of rondom het gips;
- pijn en/of zwelling onder het gips met of zonder koorts;
- gebroken of gescheurd gips.
Vragen of problemenWanneer u problemen heeft met het zwemgips of u heeft nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u altijd contact opnemen. De gipskamer is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur via telefoonnummer: 0543 54 43 02. Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp via telefoonnummer: 0543 54 45 55.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl