Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie
Chirurgie

Borstvorming bij de man

Borstvorming bij de man

Gynaecomastie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft (mogelijk) gynaecomastie oftewel borstvorming bij de man. In deze folder vindt u hierover meer informatie.

Wat is gynaecomastie
Als baby hebben zowel meisjes als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Vaak verdwijnen deze klierschijven bij de jongens in de kindertijd. In de pubertijd ontstaat onder invloed van hormonen bij meisjes borstvorming. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd onder invloed van hormonen de borstklieren gaan opzwellen. Dit is meestal kortdurend, maar kan ook meer dan drie jaar blijven bestaan.

Op babyleeftijd en in de pubertijd is deze borstklierzwelling bij de man 'fysiologisch'. Dat wil zeggen dat het niet abnormaal is, maar een normale reactie is van de borstklier op hormonen. Vanaf middelbare leeftijd kan de borstklier bij de man tijdens het ouder worden ook gaan opzwellen. Ook dat wordt als fysiologisch beschouwd.

Oorzaken
Toch kunnen op oudere leeftijd andere mogelijke oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van de borstvorming. Een borstkliervergroting bij de man is meestal te voelen als een elastische zwelling van ongeveer één à twee centimeter achter de tepel.

Wanneer de borstvorming niet-fysiologisch (dus abnormaal) is, kan de gynaecomastie ontstaan zijn:Er wordt altijd eerst door een internist beoordeeld of er een niet-fysiologische oorzaak is voor de borstvorming. In de meeste gevallen kan er geen oorzaak worden gevonden. Er kan overigens ook sprake zijn van pseudo-gynaecomastie: de borstklier zelf is dan niet afwijkend, maar door vetafzetting zijn er "borsten" ontstaan.

Klachten
Soms kan de borstvorming pijnklachten geven of kan het hinderlijk zijn bij bijvoorbeeld het dragen van een rugtas. Ook kan het zijn dat u de borstvorming niet mooi vindt bij uw lichaam, dan noemen we het een ‘cosmetisch bezwaar’.

Behandelingsmogelijkheden
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Dit is afhankelijk van de mate van huid en vet overschot en aanwezigheid van de borstklier. Een operatie kan voor u een uitkomst zijn. De operatie wordt altijd gedaan onder algehele narcose. Meestal kunt u dezelfde dag naar huis, maar in sommige gevallen moet u één dag in het ziekenhuis blijven.

VoorbereidingMeenemen
Voor uw opname neemt u het volgende mee:Melden
Op de dag van de operatie meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de Dagbehandeling (route 7.5).

De operatie
De plastisch chirurg verwijdert tijdens de operatie het klierweefsel onder de tepel via een klein sneetje onder de tepelhof. Eventueel wordt er ook huid- en/of vetoverschot verwijderd. Dit hangt af van uw situatie en dit bespreek de plastisch chirurg van te voren met u. Eventueel krijgt u een wonddrain (dun slangetje) om het wondvocht af te voeren.

Na de operatie
Direct na de operatie kan de plek van de ingreep gevoelig zijn. Dit wordt na enkele dagen meestal minder. Ook kunt u minder gevoel of juist éxtra gevoel in uw tepels hebben. In de maanden na de operatie komt meestal langzaam het ‘normale’ gevoel in uw tepels terug.

U krijgt een controleafspraak op de polikliniek om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. Het uiteindelijke resultaat van de littekens is niet geheel voorspelbaar. De eerste drie maanden kunnen de littekens tijdelijk rood en dik worden. Na verloop van tijd worden de littekens steeds minder zichtbaar.

Resultaat
Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken, maar volledige symmetrie kunnen we niet garanderen.

Mogelijke complicaties en risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico's. Mogelijke algemene complicaties zijn infectie, nabloeding, verstoorde wondgenezing, het wijken (gapen) van de wondranden, trombose en verdikte littekens. Andere risico’s zijn een veranderd gevoel of gevoelloosheid van de tepels of gedeeltelijk verlies van de tepels.


Leefregels en adviezenVragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt'. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc186 versie jul 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |