Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Chemotherapie via de FOLFusor

Chemotherapie via de FOLFusor

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij de chemokuur die u gaat krijgen is het mogelijk om een deel van de behandeling thuis te laten plaatsvinden, via een FOLFusor. In deze folder leest u over chemobehandeling via de FOLFusor.

De behandeling
De FOLFusor is een draagbaar infuuspompje dat medicijnen geleidelijk en met de juiste snelheid toedient. Afhankelijk van uw behandeling blijft de FOLFusor 1 of 2 dagen aangesloten.

De eerste chemokuur krijgt u altijd volledig in het ziekenhuis. Daarna kan in overleg met u en uw arts worden besloten om de volgende kuren gedeeltelijk thuis via de FOLFusor te laten verlopen.

Voorbereiding
Om gebruik te kunnen maken van de FOLFusor is er een directe toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan door het plaatsen van een
Een port-a-cath is een klein implanteerbaar toedieningssysteem dat tijdens een korte chirurgische ingreep onderhuids wordt geplaatst. Deze wordt vervolgens verbonden met een fijn lang slangetje. Het slangetje wordt ingebracht tot in een grote ader.

Een PICC-lijn is een dun slangetje (katheter) dat via een bloedvat in de bovenarm wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC komt uit in een groot bloedvat, vlak boven het hart.

Uw arts bespreekt met u de mogelijkheden en het plaatsen van de port-a-cath of PICC-lijn.

Het verloop van de behandeling
U komt elke keer voor het eerste gedeelte van uw chemokuur naar de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG), route 8.4. Na het aansluiten van de FOLFusor op de port-a-cath of PICC-lijn mag u weer naar huis.

De werking van de FOLFusor

In de FOLFusor zit een reservoir met daarin uw chemotherapie. Bij het aansluiten is het reservoir volledig gevuld met geneesmiddelenoplossing. Vanaf het moment van aansluiten loopt het reservoir langzaam leeg. Het reservoir stuwt de geneesmiddelenoplossing in de richting van de toedieningslijn. Aan het einde van de toedieningslijn zit een kunststof gedeelte, flowrestrictor genaamd, dat de snelheid van de geneesmiddelenoplossing reguleert. De flowrestrictor is afgesteld op de temperatuur van de huid en wordt voor een juiste werking op de huid geplakt. De FOLFusor heeft een toedieningslijn die niet kan knikken, zodat de toediening van medicijnen niet per ongeluk stopt.

De FOLFusor beperkt u nauwelijks in uw dagelijkse bezigheden. U krijgt een heuptasje, waarin u het pompje gemakkelijk (onder uw kleding) kunt dragen.

Let op:
De FOLFusor loopt erg langzaam leeg. Met name de eerste uren is het moeilijk te zien of het pompje loopt. Het reservoir is leeg als deze de ‘leegindicatorpunten’ aan beide zijden van de FOLFusor raakt.

Als de chemokuur klaar is, komt u op de afgesproken dag en tijd terug in het ziekenhuis om de FOLFusor te laten afkoppelen. Een lege FOLFusor kan gewoon aangesloten blijven totdat de verpleegkundige van de thuiszorg of het ziekenhuis het pompje afkoppelt.

Op de volgende pagina ziet u een afbeelding van de FOLFusor.

FOLFusor

1. Op deze plek wordt de FOLFusor op de port-a-cath of PICC-lijn aangesloten.
2. De flowrestrictor reguleert de snelheid waarmee de geneesmiddelenstroom wordt toegediend.
3. De volume-indicator geeft het verloop aan.
4. De beschermdop sluit de vulpoort van de FOLFusor af.
5. De leegindicator laat zien dat het geneesmiddel volledig is toegediend.
6. De onknikbare toedieningslijn is de verbinding tussen het reservoir en de infuuskatheter.

Douchen
U mag douchen met de FOLFusor. Het pompje mag nat worden, maar dompel het niet onder in water. U kunt de FOLFusor bijvoorbeeld aan een haak met zuignap in de douche ophangen.

Slapen
De FOLFusor moet op dezelfde hoogte als de flowrestrictor blijven. Dat betekent dat u het tijdens het slapen niet op de grond of boven uw hoofd mag leggen. Veel mensen vinden het comfortabel om de FOLFusor onder het kussen of op het nachtkastje te leggen.

Vragen
Heeft u vragen of doen zich problemen voor met de FOLFusor? Neem dan contact met ons op. Op doordeweekse dagen kunt u bellen naar de Dagbehandeling Interne Geneeskunde, via telefoonnummer 0543 - 54 44 64. Bij spoed belt u ’s avonds en in het weekend naar de Spoedeisende Hulp, via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl




Foldernummer: onc216 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |