Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Ganglion

Ganglion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In deze folder kunt u lezen wat een ganglion is en welke behandeling er mogelijk is.

Wat is een ganglion
Een ganglion is een omkapselde holte die gevuld is met gelei-achtige stof. Het ganglion ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt het meest voor aan de pols, meestal aan de rugzijde, soms aan de binnenkant van de pols. Een ganglion ziet eruit als een klein rond bobbeltje.

Behandelmogelijkheden
Bij klachten wordt behandeling overwogen. In principe wordt als eerste behandeling het ganglion leeggezogen en wordt een combinatie van corticosteroïd en verdovingsvloeistof (of een ander preparaat) ingespoten om de holte te laten verkleven. Bij deze behandeling wordt het ganglion dus aangeprikt (punctie). Als het ganglion niet verdwijnt of weer terug komt bestaat de keuze tussen een tweede punctie of een operatie.

De operatie
Als u hart- of longklachten hebt of medicijnen gebruikt (met name bloed-verdunners) moet u dit voor de operatie aan de plastisch chirurg melden. De ingreep wordt uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer en kan gedaan worden onder plaatselijke verdoving, maar soms is het gewenst de gehele arm te verdoven. Via een kleine snee wordt het ganglion meestal gemakkelijk verwijderd. Het kan voorkomen dat het verwijderde ganglion wordt onderzocht door de patholoog.

Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. De kans op een nabloeding of een wondinfectie is gering. Als dit het geval is, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Er bestaat een kans dat u later opnieuw last krijgt van een ganglion ('recidief').

Na de behandeling
Na ongeveer een half uur kunt u naar huis, tenzij de gehele arm verdoofd is. In dat geval verlaat u na het uitwerken van de verdoving het ziekenhuis. Het wondgebied is enigszins gevoelig. Met u wordt een afspraak gemaakt voor de verwijdering van de hechtingen. Als het ganglion onderzocht is, bespreekt de plastisch chirurg de uitslag met u tijdens bij de poliklinische controle.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na de operatie, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55.

In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc184 versie jul 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |