Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Ganglion

Ganglion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft (mogelijk) een ganglion. In deze folder leest u wat een ganglion is en welke behandelingen er zijn.

Wat is een ganglion
Een ganglion is een goedaardige zwelling aan uw pols, vinger of voet. Een ganglion aan de voet is zeer zeldzaam. De informatie in deze folder is daarom ook gericht op een ganglion aan de vinger of pols. Soms wordt een ganglion kleiner als u een tijdje rust heeft genomen. Als u weer actiever bent geweest kan een ganglion weer groeien. In sommige gevallen verdwijnt een ganglion spontaan.

Ganglion

Klachten en oorzaken
U ziet een gladde zwelling aan uw vinger, pols of voet. Het kan er opeens zijn, of langzaam zijn ontstaan. Het is gevuld met gewrichtsvloeistof. Een ganglion geeft niet altijd klachten. Maar soms geeft het een zeurend gevoel of pijn bij bepaalde bewegingen. Soms zit het ganglion ‘in de weg’ bij bepaalde bewegingen.

De oorzaak van een ganglion is meestal niet duidelijk. Soms ontstaat een ganglion bij slijtage van een gewricht in uw vinger, hand of voet.

Behandeling
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden; leegzuigen, handtherapie en operatief verwijderen.
Leegzuigen
Met een injectienaald wordt de vloeistof uit het ganglion verwijdert. Daarna wordt meestal een Kenacort (corticosteroïd) injectie gegeven om de zwelling en eventuele pijn te verminderen. Bij deze behandeling heeft u een grotere kans dat het ganglion terugkomt.

De operatie
Als de klachten ernstig zijn of niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn. Tijdens de operatie wordt het ganglion verwijderd De operatie vindt plaats op de poliklinische behandelkamer onder plaatselijke verdoving. In sommige gevallen wordt de hele arm verdoofd en vindt de behandeling plaats op de operatiekamer.

Voorbereiding

Kleding
Trek kleding met wijde mouwen aan. U krijgt na de ingreep namelijk een verband om uw arm.

Nagels
Zorg ervoor dat uw nagels kort, schoon en zonder nagellak zijn. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen. Kunstnagels hoeft u niet te verwijderen, maar meld het bij de verpleegkundige als u deze heeft.

Sieraden

Doe uw sieraden (zoals ringen en piercings) aan de te opereren hand thuis alvast af. Om infecties en ander letsel te voorkomen, mag u deze niet dragen tijdens de operatie.

Insmeren
Smeer uw handen en armen voor de behandeling niet in met zalf, crème of lotion. Het desinfecterende middel werkt dan niet goed.

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium), vertel dit dan voor de ingreep aan de chirurg. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u soms een paar dagen stoppen met het innemen van deze medicatie. De plastische chirurg bespreekt dit met u.

Identificatiebewijs mee
Neem uw identificatiebewijs mee. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Melden
Voor een ingreep op de Poliklinische Behandelkamer (PBK) meldt u zich bij de balie van de polikliniek Plastische chirurgie en Dermatologie (route 2.4). Voor een ingreep op de operatiekamer meldt u zich bij de Dagbehandeling (route 7.5).

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Autorijden
U kunt niet zelf autorijden. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.

Pijnstilling
De verdoving werkt nog een paar uur. Als u pijn heeft, dan kunt u paracetamol innemen. Gebruik per dag maximaal vier maal daags twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Verband of gipsspalk

Na de operatie krijgt u een verband of een gipsspalk. Dit mag niet nat worden. Het verband mag na 2 dagen verwijderd worden. Als u een spalk heeft gekregen wordt deze na 2 weken op de polikliniek Plastische chirurgie verwijderd.

Douchen
Na twee dagen mag de wond weer nat worden. Zorg ervoor dat u na het handen wassen / douchen uw hand goed droogt (niet wrijven, maar deppen). Zolang de hechtingen er nog inzitten, mag uw hand niet in water weken. Ga dus niet zwemmen, in bad of afwassen.

Controle
De hechtingen worden na 2 weken verwijderd op de polikliniek Plastische chirurgie of bij uw huisarts. U krijgt een belafspraak met de plastisch chirurg voor twee weken na de behandeling, waarbij wordt besproken of er nog aanvullende verwijzing naar een handtherapeut nodig is.

Adviezen

We verwijzen u voor verdere adviezen naar de folder ‘Adviezen na hand en polsletsel’.

Mogelijke complicaties en risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico op complicaties. Gelukkig komen bij deze operatie niet vaak complicaties voor. Zo is er een kleine kans op een nabloeding of infectie. Daarnaast is er een kleine kans dat het ganglion weer terugkeert.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt'. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc184 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |