Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Peesontsteking van de duim

Peesontsteking van de duim

Quervain tendinitis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Door een chronische irritatie van de pezen van de duim, ter hoogte van de pols, ontstaat nogal eens een pijnlijke situatie. De wand van deze tunnel wordt gevormd door een slijmvlies, dat als een soort zacht glijlaag maakt dat de pezen gemakkelijk heen en weer kunnen schuiven. Als dit ontstoken raakt spreken we van een tenosynovitis. De beweging van de duimpezen is dan plots veel stroever. Dit is een relatief veel voorkomende aandoening die moeilijk te behandelen is.

Symptomen
In het begin zijn er meestal symptomen zoals: doffe, branderige pijn aan de duimzijde van de onderarm ter hoogte van de pols. Naarmate de ontstekingsreactie verder toeneemt zal de pijn zich niet langer tot de regio van de pols gaan beperken maar uitstralend naar de duim en de onderarm toe. De Finkelstein test is vaak positief (zie diagnose). In een verder stadium is niet alleen pijn in rust maar worden ook de activiteiten, bewegingen van de duim, meer en meer pijnlijk.

Diagnose
De Finkelstein test is een test in de diagnosestelling, die je zelf ook kan uitvoeren: maak een vuist met je duim in de handpalm, onder de andere vingers. Beweeg nu je hand/pols weg van je duim, indien pijn ontstaat ter hoogte van de duimbasis naar boven uitstralend is de diagnose van een De Quervain tendinitis mogelijk. Soms wordt een echografie gedaan om de ernst van de ontsteking vast te stellen.

Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de duur van de klachten en uw medische voorgeschiedenis zal gekozen worden voor een conservatief, niet operatieve behandeling. Zoals met alle andere peesontstekingen die het gevolg zijn van een overbelasting is het ten zeerste aan te raden om alle activiteiten die aanleiding geven tot het ontstaan van dit letsel te verminderen of te stoppen.

Om de belasting van de duimpezen zoveel mogelijk te beperken is het handig om een duimspalk te dragen, deze is afneembaar en zorgt ervoor dat de pols in een rust positie blijft en de bewegingen van de duim beperken. Hierdoor kunnen de beide pezen tot rust komen en bestaat de kans dat ze ook op die manier weer kunnen genezen.


Plaatselijk ‘Coldpack’ (ijspakking), twee maal daags gedurende tien minuten wordt soms ook geprobeerd.

Indien deze middeltjes niet helpen is het inname van pijnstillers of ontstekingsremmende medicatie aangewezen, soms in combinatie met een injectie over het verloop van de pezen.

De chirurgische behandeling
Aangezien de pezen die ontstoken zijn maar zeer moeizaam door de nauwe tunnel in de pols kunnen passeren en daardoor steeds meer ontstoken raken is het de bedoeling van de ingreep om deze pezen meer ruimte te geven: de tunnel wordt opengemaakt zodat de pezen niet meer kunnen wrijven tegen de wand van de tunnel. Het is een kleine ingreep die meestal onder een plaatselijke verdoving gebeurt.

De ingreep
Na grondig ontsmetten en steriel afdekken wordt een kleine snede gemaakt aan de duimzijde van de pols. Het desbetreffende kanaal wordt opgezocht en opengemaakt; het dak wordt vervolgens opnieuw gehecht via een Z plastiek; hierdoor wordt de tunnel véél breder. Nadien wordt een drukverband aangebracht, na het sluiten van de wond.

Na de ingreep
Alhoewel enige tijd wel een zekere drukgevoeligheid blijft bestaan na de ingreep zien we meestal dat de typische pijnklachten snel gaan verdwijnen. Het is mogelijk, dat de operateur een gipsspalk aanlegt om de pezen en de wond tijdelijk rust te geven. De hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd. De revalidatie mag na één week gestart worden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder Adviezen na hand- en polsletsel.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0543) 54 46 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc 212 versie jul 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |