De plastisch chirurg heeft bij u een peesontsteking aan uw duim vastgesteld. Dit noemen we ook wel de ziekte van De Quervain. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.
Ziekte van De QuervainBij de ziekte van De Quervain zijn twee pezen van uw duim, ter hoogte van uw pols, ontstoken (zie afbeelding 1). Door de ontsteking of irritatie van de pezen ontstaat een zwelling en pijnklachten.
Afbeelding 1
Klachten en oorzakenIn het begin kun u een doffe, branderige pijn aan uw pols hebben. Als de ontsteking erger wordt, straalt de pijn uit naar uw duim en uw onderarm.
BehandelingsmogelijkhedenEr zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. De plastisch chirurg bespreekt deze met u:
- Behandeling met een spalk en/of injectie
- Operatie
Behandeling met een spalk en/of injectieOm de ontstoken pezen rust te geven krijgt u een duimspalk. Deze moet u 6 weken dragen. Ook mag u ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen of diclofenac innemen. Dit kunt u bij de apotheek of drogist kopen. Als dit niet voldoende helpt, kan de plastisch chirurg u een injectie met cortisone geven. Eventueel kan de plastisch chirurg u doorverwijzen naar een handtherapeut.
De operatie Als de spalk en/of injectie onvoldoende helpen en de klachten aanhouden, kunt u een operatie overwegen. De plastisch chirurg maakt een sneetje aan de bovenkant van de peesschede. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische behandelkamer. Het sneetje is ongeveer 2 centimeter. Door het sneetje ontstaat er meer ruimte voor de pezen waardoor de irritatie verdwijnt.
VoorbereidingKledingTrek kleding met wijde mouwen aan. U krijgt na de ingreep namelijk een verband om uw arm.
NagelsZorg ervoor dat uw nagels kort, schoon en zonder nagellak zijn. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen. Kunstnagels hoeft u niet te verwijderen, maar meld het wel aan de verpleegkundige als u deze heeft.
SieradenDoe uw sieraden (zoals ringen en piercings) aan de te opereren hand thuis alvast af. Om infecties en ander letsel te voorkomen, mag u deze niet dragen tijdens de operatie.
InsmerenSmeer uw handen en armen voor de behandeling niet in met zalf, crème of lotion. Het desinfecterende middel werkt dan niet goed.
MedicijnenAls u medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium), vertel dit dan voor de ingreep aan de chirurg. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u soms een paar dagen stoppen met het innemen van deze medicatie. De plastische chirurg bespreekt dit met u.
Identificatiebewijs meeNeem uw identificatiebewijs mee. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
MeldenVoor een ingreep op de Poliklinische Behandelkamer (PBK) meldt u zich bij de balie van de polikliniek Plastische chirurgie en Dermatologie (route 2.4).
Duur van de ingreepDe ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
Na de ingreepAutorijden
U kunt niet zelf autorijden. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis. Verder geven wij het advies om pas weer auto te rijden als u voldoende kracht in uw hand heeft, zodat u veilig en verantwoord de weg op kunt.
PijnstillingDe verdoving werkt nog een paar uur. Als u pijn heeft, dan kunt u paracetamol innemen. Gebruik per dag maximaal vier maal daags twee tabletten paracetamol van 500 mg.
VerbandHet (zwachtel)verband blijft twee dagen zitten. U mag het zelf verwijderen.
Douchen
Na twee dagen mag de wond weer nat worden. Zorg ervoor dat u na het handen wassen / douchen uw hand goed droogt (niet wrijven, maar deppen). Zolang de hechtingen er nog inzitten, mag uw hand niet in water weken. Ga dus niet zwemmen, in bad of afwassen gedurende de eerste 3 weken.
ControleNa ongeveer 10 tot 14 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen bij uw huisarts. U krijgt een belafspraak met de plastisch chirurg voor twee weken na de behandeling, waarbij wordt besproken of er nog aanvullende verwijzing naar een handtherapeut nodig is.
AdviezenOm uw hand zo snel mogelijk weer goed te kunnen gebruiken, adviseren wij u:
- Houd uw arm de eerste zeven dagen zo veel mogelijk hoog. Dit voorkomt pijn en versnelt het herstel.
- Begin met oefenen zodra de verdoving is uitgewerkt. Beweeg uw vingers en hand. Zorg dat u voldoende pijnstilling gebruikt om de oefeningen goed te kunnen doen.
- Vier tot zes weken mag u geen zware dingen tillen met uw geopereerde hand. Als u iets tilt, mag het geen pijn doen.
- Meestal zijn de klachten na 6 tot 8 weken verdwenen. Er is vaak wel sprake van een gevoelig litteken gedurende drie tot zes maanden. Het litteken is op zijn meest rood en dik na ongeveer drie maanden.
Hervatten werkzaamhedenBespreek met uw arts wanneer u weer mag gaan werken.
We verwijzen u ook naar de folder ‘
Adviezen na hand en polsletsel’.
Mogelijke complicaties en risico’s Geen enkele operatie is zonder risico op complicaties. Gelukkig komen bij deze operatie niet vaak complicaties voor. Zo is er een kleine kans op een bloeding, infectie of zenuwbeschadiging.
Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt'. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.