Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Urologie

TVT-operatie

TVT-operatie

Draagbandje om de urinebuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U hebt met uw arts afgesproken dat een TVT-operatie voor u een oplossing kan zijn. TVT is een afkorting van Tension-free Vaginal Tape. Bij de TVT-operatie krijgt de urinebuis een draagband die zonder spanning via de vagina (schede) wordt aangebracht. De operatie wordt toegepast bij inspanningsincontinentie. In deze brochure krijgt u uitleg over inspanningsincontinentie en de behandeling. Tevens krijgt u uitleg over de operatie en wat u daarna kunt verwachten. In dit ziekenhuis wordt de operatie door een uroloog of gynaecoloog uitgevoerd. Voor meer uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Wat is inspanningsincontinentie?
Inspanningsincontinentie is een vorm van urineverlies die voorkomt bij inspanning zoals tillen, sporten of springen. Men spreekt ook wel van stressincontinentie. Met stress wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt.

Behandeling

Als andere maatregelen onvoldoende oplossing voor uw klachten bieden, wordt doorgaans een operatie aangeraden. De soort operatie is afhankelijk van uw klachten en de uitkomsten van de onderzoeken die u heeft gehad. Een operatie heeft als voordeel dat uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat ze na een aantal jaren kunnen terugkeren en ook is er een kleine kans op complicaties.

Voor inspanningsincontinentie bestaan er veel soorten operaties. Vóór de komst van de TVT-operatie paste men de Burch-operatie het meest toe. Daarbij wordt de voorwand van de vagina omhoog getrokken en achter het schaambeen vastgezet. Bij deze operatie is de kans groot dat het urineverlies verdwijnt of vermindert, maar het is een relatief grote buikoperatie die zeker zes weken herstel vraagt. Als tegelijkertijd een andere buikoperatie nodig is, zoals een baarmoederverwijdering, doet men wel vaak een Burch-operatie.

Wat is een TVT-operatie?
TVT is rond 1995 ontwikkeld in Zweden. De TVT-operatie is een operatie om inspanningsincontinentie te verhelpen. Evenals bij andere operaties voor deze klacht is het doel het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen. In vergelijking met andere operaties is de operatie weinig belastend. De kans is groot dat de klachten verbeteren. Bij de operatie trekt de arts de urinebuis die wat naar beneden is gezakt omhoog, zodat de urine minder gemakkelijk uit de blaas wegstroomt.

Een tension-free vaginal tape (TVT) is een draagband van fijngeweven kunststof (niet oplosbaar) hechtmateriaal die de urinebuis in de richting van de buikwand trekt. De arts brengt het draagbandje via de vagina in en zorgt ervoor dat dit achter het schaambeen uitkomt. Het bandje wordt niet vastgemaakt omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen.

De kans dat de operatie uw klachten verhelpt

De kans dat het urineverlies helemaal verdwijnt, is ongeveer 86%. Bij 8% van de geopereerde vrouwen vermindert het urineverlies duidelijk, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij 6% van de vrouwen helpt de operatie niet. Bedenk dus dat er geen garantie op succes is.

Voorbereiding op de operatie

Vanaf 0.00 uur op de operatiedag blijft u nuchter. U mag dan niet meer eten, drinken of roken. Op de afgesproken tijd meldt u zich bij verpleegafdeling Urologie. U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige houdt een kort opnamegesprek met u. Daarna wordt u naar uw kamer gebracht.. De verpleegkundige vraagt u een plas te doen; deze urine wordt voor de operatie nog gecontroleerd. U krijgt een operatiejasje aan. Vlak voor de operatie krijgt u een tabletje waar u slaperig van wordt. Tevens krijgt u pijnstilling per tablet, hierdoor wordt een spiegel in het bloed opgebouwd voor pijnbestrijding na de operatie. Tijdens de operatie mag u geen contactlenzen of sieraden dragen. Eventuele piercings moeten verwijderd worden, een eventuele gebitsprothese mag blijven zitten. Daarna brengt de verpleegkundige u op uw bed naar de voorbereidingskamer van de operatieafdeling.

De operatie
De operatie gebeurt op de operatiekamer onder verdoving door middel van een ruggenprik of narcose. Het bandje dat tijdens de operatie wordt ingebracht, komt in een U-vorm te liggen. Net onder de blaas ligt de urinebuis op de bodem van de U. Beide bovenkanten van de benen van de U komen net boven het schaambeen of in de liezen uit. Op deze plaats maakt de operateur twee sneetjes. Door een andere kleine snee in de vagina steekt de arts links en rechts van de urinebuis het bandje door naar de twee sneetjes. Zo wordt de urinebuis in de richting van de buikwand getrokken. De twee uiteinden van de band worden dan net onder de huid afgeknipt. Soms wordt de huid gehecht, vaak met hechtingen die uit zichzelf verdwijnen. Om ontstekingen te voorkomen, krijgt u tijdens de operatie een antibioticum. Bent u overgevoelig voor een bepaald soort antibioticum, vertel dit dan voor de operatie, zodat de arts er rekening mee kan houden.

Na de operatie

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. U hebt een blaaskatheter en eventueel een tampon in. Deze worden de dag na de operatie verwijderd. U kunt dan weer zelf plassen. Nadat u zelf geplast heeft controleert een verpleegkundige met een scan of u de blaas voldoende leegt. Soms moet de katheter enkele dagen in de blaas blijven tot u goed kunt uitplassen. Het wondje in de vagina veroorzaakt na de operatie vaak een paar dagen wat bloedverlies en/of bloederige afscheiding. Het antibioticum moet u meestal een week innemen. Het is belangrijk de voorgeschreven kuur af te maken. De dag na de operatie gaat u weer naar huis.

Complicaties
De kans op complicaties bij een TVT-operatie is klein. We beschrijven hieronder de complicaties die het meest voorkomen.

Blaasontsteking
Soms treedt na de operatie een blaasontsteking op, maar bij gebruik van een antibioticum komt dit zelden voor.

Vaginale schimmelinfectie

Door het antibioticum dat u moet gebruiken, ontstaat soms een vaginale schimmelinfectie. U merkt dit door jeuk. Ook plassen is dan vaak pijnlijk. Vraag uw huisarts om advies.

Een kleine bloeduitstorting in de buikwand of liezen

Bij een bloeduitstorting ziet u een rode bult van opgehoopt bloed onder de sneetjes. Vaak verdwijnt dit weer vanzelf; de bloeduitstorting verspreidt zich dan onder de huid, waardoor het omringende gebied alle kleuren van de regenboog aanneemt. Soms komt het bloed via de sneetjes naar buiten. Dit kan geen kwaad. Gebruik een gaas of pleister om uw kleding te beschermen.

Het lukt niet om te plassen
Bij sommige vrouwen lukt het na de operatie niet om te plassen. Een tijdelijke blaaskatheter is dan noodzakelijk. Deze katheter wordt na een aantal dagen verwijderd. Meestal lukt het plassen dan wel.

Een beschadiging van de urinebuis of blaas
Bij deze zeldzame complicatie wordt de beschadigde blaas of urinebuis direct hersteld. De blaaskatheter moet dan wel wat langer in blijven, zodat de beschadiging kan genezen.

Aandrangincontinentie
In de eerste dagen en weken kan er een nieuwe klacht ontstaan, namelijk aandrangincontinentie. Er is dan zeer vaak aandrang om te plassen. Dit is meestal tijdelijk. Dit is een complicatie die ook bij andere incontinentie-operaties voorkomt.

Weer thuis


Het plassen
De eerste weken na de operatie hoeft u niet extra te drinken. Wel is het belangrijk om regelmatig te plassen, ten minste vijf keer per dag. Soms treedt de eerste weken nog ongewild urineverlies op. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel over een weerstand te plassen. Dat gevoel verdwijnt later vanzelf.

Niet zwaar tillen
De eerste twee weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen. Bij voorkeur geen kinderen tillen, geen zware boodschappentassen dragen en geen ander zwaar werk doen. Bespreek voor de operatie met de arts of het verstandig is extra hulp voor deze periode te regelen. Na deze periode kunt u uw gewone werkzaamheden hervatten. Fietsen is toegestaan zes weken na de ingreep.

En verder

Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina gestopt is. Gebruik geen tampons de eerste weken na de operatie en wacht vier weken met seksuele gemeenschap.

Controle afspraak
Na ontslag krijgt u een afspraak op de polikliniek Urologie voor controle (ongeveer drie maanden na de ingreep).

Wanneer moet u tussentijds contact opnemen?
Neem bij onverwachte gebeurtenissen zoals koorts, veel pijn, veel bloedverlies, of niet goed kunnen uitplassen contact op met de secretaresse van de polikliniek Urologie of Vrouw/kind.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie op telefoonnummer: 0543 54 46 30 of polikliniek Vrouw/kind op telefoonnummer: 0543 54 46 50. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Wanneer u een verpleegkundige van de verpleegafdeling wilt spreken kunt u bellen met: 0543 54 45 11. De afdeling Vrouw/kind is te bereiken op: 0543 54 44 86.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro482 versie jun 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |